fbpx

Tarinamme

Pakkaamme luonnon kultaa purkkeihin!

MEHILÄISET   –  HUNAJA  –  YRITYS

Mehiläiset

Mehiläiset ovat kaiken ytimessä. Sen vuoksi käsittelemme meihiläisiämme sillä kunnioituksella jonka ne ansaitsevat.

Mehiläistarhaus ei ole vain hunajan tuotantoa vaan myös ja ennenkaikkea eläinten pitoa, ja kuten kaikessa karjankasvatuksessa sitä voidaan tehdä monella eri tavalla: Teollisessa mittakaavassa tuotanto maksimoimalla, joka usein valitettavasti tehdään eläinten hyvinvoinnin kustannuksella, jolla taas on negatiivisia vaikutuksia itse tuotteen laatuun, ympäristövaikutuksista puhumattakaan.

Toisaalta taas laatu ja eettiset näkökulmat voidaan asettaa etusijalle, mikä luontaisesti johtaa tuotantotapoihin, jotka kunnioittavat eläimiä ja ympäristöä. Me panostamme laatuun, emme määrään.

Kun käsittelemme mehiläisiämme, käsittelemme niitä mahdollisimman hellästi. Mehiläiset reagoivat agressiiviseen käsittelyyn samalla mitalla ja vastaavasti mehiläiset ovat säyseitä, kun niitä kohdellaan varoen. Teemme parhaamme, jotta emme murskaisi mehiläisiä säännöllisten pesien tarkastuksien yhteydessä. Emme puhalla mehiläisiä pois pesistä polttomoottorikäyttöisillä lehtipuhaltimilla hunajan talteenoton yhteydessä emmekä imuroi niitä pois sellaisista paikoista, joissa emme halua niiden olevan, kuten suuren mittakaavan tuotannoissa usein tehdään.

Pyrimme käyttämään luonnon materiaaleja tuotannossamme. Mehiläisemme asuvat pesissä, jotka olemme enimmäkseen itse rakentaneet puusta. Eurooppalainen hunajamehiläinen apis mellifera asuu luonnossa ontoissa puun rungoissa. Puiset pesät vastaavat lähinnä mehiläisten luonnollista kotia, mutta mahdollistavat samalla mehiläisten tarhaamisen.

Puinen pesä ei ole vain mehiläisten oma valinta, vaan se on myös luontaisesti hengittävä materiaali, toisin kuin nykyään usein käytetyt kevyet stryrox laatikot. Mehiläistarhaajien parissa keskustellaan kiivaasti eri pesämateriaalien hyödyista ja haitoista, mutta meille puu on luontainen vaihtoehto, koska se on ainoa joka sopii tuotantofilosofiaamme.

Hunaja

Luonto valmistaa omaa kultaansa hunajan muodossa ja me pakkaamme sitä suoraan purkkeihin. Yksi hunajamehiläinen valmistaa noin puoli teelusikallista hunajaa elämänsä aikana. Tätä arvokasta työtä ei saa mennä pilaamaan. Sen olemme mehiläisillemme velkaa.

Teemme parhaamme taataksemme, että hunajamme vastaa Luonnon Kulta nimeään. Hunajamme on premium tuote: puhdas, lisäaineeton, juuri niin kuin mehiläiset ovat sen tehneet. Me emme kuumenna/lämmitä hunajaa missään talteenoton tai pakkauksen vaiheessa. Sen vuoksi myymämme hunaja kiteytyy. Kaikki lämpökesittelemätön monikukkahunaja kiteytyy. Voimme ainoastaan pyrkiä vaikuttamaan siihen miten hunaja kiteytyy, pyrkimällä luomaan mahdollisimman hienokiteistä hunajaa tarkoituksella, sen sijaan että hunaja kiteytyisi itsestään sattumanvaraisesti, usein isoiksi suussa epämieluisiksi kiteiksi.

Artesaanisessa, käsityönä tehdyssä paikallisessa hunajassa on luontaista vaihtelua, joka antaa sille sen tunnusomaisen värin ja aromin, hiukan samaan tapaan kuin viinialue (terroir) antaa viinille sen tunnuseomaiset piirteet. Samoin kuin hyvissä vuosikertaviineissä, hunajassa aromi ja väri vaihtelee hunajan satokausien ja eri kesän aikojen mukaan. Suurten pakkaamojen hunajat, ovat aina sekoituksia monien eri alueiden ja tuottajien hunajista, mikä tasaa erityispiirteet, jonka tuloksena hunajan rakenne ja maku ovat keskimääräisiä. Suurten hunajamäärien sekoitus ja paakkaaminen vaatii myös hunajan lämpökäsittelyä. Suuret pakkaamot usein mainostavat, että heidän hunajaansa ei ole kuumennettu, mutta teollinen tuotantotapa ei ole mahdollinen ilman hunajan "lämmittämistä" sellaisiin lämpötiloihin, jotka heikentävät/muuttava hunajan laatua ja koostumusta.

Hunajan lämmittäminen, vaikka se jääkin alle pastörisaatiolämpötilojen, tuhoaa hunajassa luontaisesti olevia entsyymejä, laskien siten sen laatua. Meidän hunajaamme ei lämmitetä ollenkaan yli mehiläispesien sisällä vallitsevan normaalin lämpötilan. Meidän prosessimme on yksinkertainen: Hunajakennot otetaan pesistä. Kennoista hunaja otetaan talteen linkoamalla, jonka jälkeen hunaja saa kirkastua rauhassa pari päivää. Hunaja siivilöidään, jotta siitä saadaan pois mahdolliset hunajakennon kappaleet ym. Sitten hunaja ympätään, eli siihen lisätään pieni määrä hunajaa, jossa on halutunlainen kiderakenne. Tämän jälkeen hunajaa sekoitetaan matalalla nopeudella lyhyen aikaa kerrallaan parin päivän ajan, jonka jälkeen hunaja on valmista pakattavaksi purkkeihin. Siinä kaikki. Hunaja on raakaa. Lämmittäminen ei kuulu prosessiimme. Tämä takaa sen, että kaikki hunajan hyvää tekevät ominaisuudet ovat tallella hunajassamme.

Joistakin mesikasveista, kuten akasiasta tai kotimaassa hormasta saatava lajihunaja pysyy luontaisesti nestemäisenä, mutta kaikki muu nestemäisenä myytävä hunaja on aina kuumennettua. Suomessa käytännössä kaikki monikukkahunaja kristallisoituu. Satokauden sääoloista ja mehiläisille kulloinkin saatavana olevista mesikasveista riippuen hunaja voi kristallisoitua kovaksi tai pehmeäksi, mutta koskaan se ei luonnollisesti säily nestemäisenä. Hunajan koostumus on myös riippuvainen saatavilla olevista meden lähteistä. Hunaja koostuu yli 20 erilaisesta luonnollisesta sokerista, enimmäkseen rypälesokerista (glukoosi) ja hedelmäsokerista (fruktoosi), mutta tavallista pöytäsokeria ruoko- tai sokerijuurikassokeria eli sakkaroosia siinä ei ole lainkaan. Koostumuksesta riippuen hunajan pinnalle voi muodostua vaaleampaa marmorikuviota. Tätä kuviota on pitkään pidetty kosmeettisena haittana hunajassa ja sitä on piiloteltu pakkaamalla hunaja läpinäkymättömiin purkkeihin. Kuviointi on kuitenkin merkki laatuhunajasta, eikä sitä esiinny lämmitetyissä hunajissa. Se on hunajan ominaisuus ei vika.  Me emme pyri peittelemään, mitään hunajan luontaista ominaisuutta ja pakkaamme hunajamme kauniisiin lasipurkkeihin.

Olemme ylpeitä hunajamme korkeasta laadusta, eikä meillä ole mitään peiteltävää: ei mehilaistarhamme puukalustossa, eikä siinä miten käsittelemme mehiläisiämme, ei myöskään missään tuotannon prosessissa eikä valmiissa tuotteessa. Hunajamme on niin hyvää kun on mahdollista!

Yritys

Ryhdyin mehiläistarhaajaksi alkujaan, koska tahdoin kasvimaallemme ja puutarhaamme enemmän pölyttäjiä. Ajattelin, että hunaja oli pölyttämisen mukava sivutuote. Lyhyen ajan kuluttua oli kuitenkin ilmeistä, että pidin mehiläisten parissa työskentelystä. Ensimmäinen hunajasadon tultua, ymmärsin myös, että tarhauksesta syntyvä hunaja on kallisarvoista kauppatavaraa.

Mehiläistarhauksen aloittamisen kanssa samaan aikaan, olin käännekohdassa elämässäni. Olin työskennellyt vuosia tutkijana ympäristötieteen parissa, ja etsin uutta suuntaa. Hankin muodollista koulutusta mehiläistarhaukseen ja Luonnon Kulta yritys on uusi jännittävä askel eteenpäin tässä prosessissa. Tämä yritys yhdistää rakkauteni ympäristöön ja puhtaaseen, parhaan laatuiseen ruokaan.

Mehiläistarhauksen hyviin puoliin kuuluu se, että saan tehdä hyvällä säällä töitä ulkona. Lisäksi saan myös nauttia niiden ihmisten reaktiosta ja palautteesta, jotka ovat maistaneet hunajaamme.

Luonnon Kulta on pienen mittakaavan käsityöläisoperaatio. Siinä missä aiomme kasvattaa hunajan tuotantoamme parin seuraavan vuoden aikana kestävästi, aiomme kuitenkin pitää sen pienessä mittakaavassa ja paikallisena. Aiomme pitää pesämäärän sellaisena, että pystymme työskentelemään mehiläisiä kunnioittaen, oman etiikkamme mukaisesti ilman että meidän tarvitsee tehdä kompromisseja mehiläisten hyvinvoinnissa ja sitä kautta hunajan laadussa. Takaamme että hunajamme on niin hyvää kuin se voi olla. Takaamme, että laatu pysyy myös jatkossakin parhaana.

Meidän tinkimätön asenteemme laatuun alkaa siitä, miten kohtelemme mehiläisiämme, ja jatkuu siihen miten käsittelemme niiden tuottamaa hunajaa aina valmiin hunajan pakkaamiseen ja asiakaspalveluun. Yrityksemme nimi ei ole sattumalta luonnon kulta, sillä juuri luonnon kultaa me pakkaamme lasipurkkeihimme!

TOP