Luonto valmistaa omaa kultaansa hunajan muodossa ja me pakkaamme sitä suoraan purkkeihin. Yksi hunajamehiläinen valmistaa noin puoli teelusikallista hunajaa elämänsä aikana. Tätä arvokasta työtä ei saa mennä pilaamaan. Sen olemme mehiläisillemme velkaa.
Teemme parhaamme taataksemme, että hunajamme vastaa Luonnon Kulta nimeään. Hunajamme on premium tuote: puhdas, lisäaineeton, juuri niin kuin mehiläiset ovat sen tehneet. Me emme kuumenna/lämmitä hunajaa missään talteenoton tai pakkauksen vaiheessa. Sen vuoksi myymämme hunaja kiteytyy. Kaikki lämpökesittelemätön monikukkahunaja kiteytyy. Voimme ainoastaan pyrkiä vaikuttamaan siihen miten hunaja kiteytyy, pyrkimällä luomaan mahdollisimman hienokiteistä hunajaa tarkoituksella, sen sijaan että hunaja kiteytyisi itsestään sattumanvaraisesti, usein isoiksi suussa epämieluisiksi kiteiksi.
Artesaanisessa, käsityönä tehdyssä paikallisessa hunajassa on luontaista vaihtelua, joka antaa sille sen tunnusomaisen värin ja aromin, hiukan samaan tapaan kuin viinialue (terroir) antaa viinille sen tunnuseomaiset piirteet. Samoin kuin hyvissä vuosikertaviineissä, hunajassa aromi ja väri vaihtelee hunajan satokausien ja eri kesän aikojen mukaan. Suurten pakkaamojen hunajat, ovat aina sekoituksia monien eri alueiden ja tuottajien hunajista, mikä tasaa erityispiirteet, jonka tuloksena hunajan rakenne ja maku ovat keskimääräisiä. Suurten hunajamäärien sekoitus ja paakkaaminen vaatii myös hunajan lämpökäsittelyä. Suuret pakkaamot usein mainostavat, että heidän hunajaansa ei ole kuumennettu, mutta teollinen tuotantotapa ei ole mahdollinen ilman hunajan "lämmittämistä" sellaisiin lämpötiloihin, jotka heikentävät/muuttava hunajan laatua ja koostumusta.
Hunajan lämmittäminen, vaikka se jääkin alle pastörisaatiolämpötilojen, tuhoaa hunajassa luontaisesti olevia entsyymejä, laskien siten sen laatua. Meidän hunajaamme ei lämmitetä ollenkaan yli mehiläispesien sisällä vallitsevan normaalin lämpötilan. Meidän prosessimme on yksinkertainen: Hunajakennot otetaan pesistä. Kennoista hunaja otetaan talteen linkoamalla, jonka jälkeen hunaja saa kirkastua rauhassa pari päivää. Hunaja siivilöidään, jotta siitä saadaan pois mahdolliset hunajakennon kappaleet ym. Sitten hunaja ympätään, eli siihen lisätään pieni määrä hunajaa, jossa on halutunlainen kiderakenne. Tämän jälkeen hunajaa sekoitetaan matalalla nopeudella lyhyen aikaa kerrallaan parin päivän ajan, jonka jälkeen hunaja on valmista pakattavaksi purkkeihin. Siinä kaikki. Hunaja on raakaa. Lämmittäminen ei kuulu prosessiimme. Tämä takaa sen, että kaikki hunajan hyvää tekevät ominaisuudet ovat tallella hunajassamme.
Joistakin mesikasveista, kuten akasiasta tai kotimaassa hormasta saatava lajihunaja pysyy luontaisesti nestemäisenä, mutta kaikki muu nestemäisenä myytävä hunaja on aina kuumennettua. Suomessa käytännössä kaikki monikukkahunaja kristallisoituu. Satokauden sääoloista ja mehiläisille kulloinkin saatavana olevista mesikasveista riippuen hunaja voi kristallisoitua kovaksi tai pehmeäksi, mutta koskaan se ei luonnollisesti säily nestemäisenä. Hunajan koostumus on myös riippuvainen saatavilla olevista meden lähteistä. Hunaja koostuu yli 20 erilaisesta luonnollisesta sokerista, enimmäkseen rypälesokerista (glukoosi) ja hedelmäsokerista (fruktoosi), mutta tavallista pöytäsokeria ruoko- tai sokerijuurikassokeria eli sakkaroosia siinä ei ole lainkaan. Koostumuksesta riippuen hunajan pinnalle voi muodostua vaaleampaa marmorikuviota. Tätä kuviota on pitkään pidetty kosmeettisena haittana hunajassa ja sitä on piiloteltu pakkaamalla hunaja läpinäkymättömiin purkkeihin. Kuviointi on kuitenkin merkki laatuhunajasta, eikä sitä esiinny lämmitetyissä hunajissa. Se on hunajan ominaisuus ei vika. Me emme pyri peittelemään, mitään hunajan luontaista ominaisuutta ja pakkaamme hunajamme kauniisiin lasipurkkeihin.
Olemme ylpeitä hunajamme korkeasta laadusta, eikä meillä ole mitään peiteltävää: ei mehilaistarhamme puukalustossa, eikä siinä miten käsittelemme mehiläisiämme, ei myöskään missään tuotannon prosessissa eikä valmiissa tuotteessa. Hunajamme on niin hyvää kun on mahdollista!